Spread the love

*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)

Κουραστήκατε να μάθετε στον σκύλο σας να λερώνει στη βόλτα και βγάλατε έναν ανατεναγμό ανακούφισης όταν είδατε ότι επιτέλους το έμαθε;

Τέρμα πια τα καθημερινά σφουγγαρίσματα στο σπίτι, η σκισμένη πάνα, η έντονη μυρωδιά ούρων…

Πάνω όμως που πιστεύατε ότι έχετε ξεμπερδέψει μια και καλή με την εκμάθηση τουαλέτας -διότι έχει περάσει πολύς καιρός, ίσως και χρόνια-, ο σκύλος σας… ξανάρχισε τα ίδια!

Προτού βυθιστείτε στην μαύρη απόγνωση, δείτε τί φταίει γι’ αυτή την συμπεριφορά και πώς μπορείτε να το διορθώσετε.

1) Ιατρικοί λόγοι: Βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για παθολογικό πρόβλημα. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, ώστε να σας συστήσει μια σειρά εξετάσεων για να δείτε αν πάσχει από κάποια ασθένεια.

2) Ηλικία: Συνήθως οι ηλικιωμένοι σκύλοι τείνουν να έχουν ακράτεια, δηλαδή αδυναμία της συγκέντρωσης των ούρων στην ουροδόχο κύστη μέχρι να εκδηλωθεί η ούρηση. Βάλτε υποσέντονα σε αρκετά σημεία στο σπίτι, ώστε ένα από αυτά να είναι πάντα κοντά στον σκύλο σας ή φορέστε του πάνα.

3) Μαρκάρισμα: Η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται συνήθως στους αρσενικούς σκύλους, με στόχο την οριοθέτηση της περιοχής τους. Η στείρωση είναι μια πολύ καλή λύση.

4) Ψυχολογικοί παράγοντες: Υπάρχει μια τεράστια γκάμα από ψυχολογικές αιτίες που οδηγούν σε ούρηση στο σπίτι. Μπορεί να πρόκειται για μια αλλαγή που συνέβη στη ρουτίνα του σκύλου, όπως μια μετακόμιση σπιτιού ή η απόκτηση ενός ακόμη κατοικιδίου. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η επίσκεψη και μόνο ενός σκύλου στο σπίτι, γεγονός που ίσως να στρέσαρε τον σκύλο μας ή να του πυροδότησε τον ένστικτο του μαρκαρίσματος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λύση σχετίζεται με την αιτία του προβλήματος. Γι ‘ αυτό καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο εκπαιδευτή.

5) Μαθημένη συμπεριφορά: Ο σκύλος λέρωσε μια φορά έκτακτα και επειδή δεν τον διορθώσατε, απλώς το επαναλαμβάνει ή σφουγγαρίσατε με χλωρίνη – που ουσιαστικά ενισχύει την μυρωδιά των ούρων γιατί περιέχει  αμμωνία- , και έκτοτε το ξανακάνει γιατί του μυρίζουν ούρα και θέλει να ξαναουρήσει σε εκείνο το σημείο. Χρησιμοποιούμε αδιάλυτο ξύδι για να καθαρίσουμε την λερωμένη περιοχή.

Ό,τι από τα παραπάνω και να συμβαίνει, ένα είναι σίγουρο: ο σκύλος δεν ξεκίνησε ξανά να λερώνει στο σπίτι επειδή «είναι εκδικητικός». Η εκδίκηση είναι καθαρά ανθρώπινο χαρακτηριστικό και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την σκυλίσια ψυχολογία.

Αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε είναι να μαλώσετε τον σκύλο σας και πολύ περισσότερο με βίαιο και άγριο τρόπο. Η δυσφορία και το έντονο μάλωμα όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, αλλά θα το διαιωνίσουν. Αντίθετα, η σωστή διόρθωση θα βοηθήσει τον σκύλο να σταματήσει αυτή την συμπεριφορά.


Spread the love

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here