Spread the love

Ακόμα και οι πιο έμπειροι με τις γάτες μπορεί να έρθει η στιγμή που να τα βρουν δύσκολα με τη συμπεριφορά τους. Ο λόγος; Mια ξαφνική επιθετικότητά τους που τις κάνει να ξεφυσάνε, να απειλούν, να γρυλίζουν και να είναι έτοιμες να γρατζουνίσουν ή να δαγκώσουν όποιον περνάει δίπλα τους.

Αυτό που πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε είναι ότι η γάτα μας δεν ξύπνησε ξαφνικά μια μέρα και αποφάσισε να τρελαθεί. Σίγουρα για αυτή την επιθετική της συμπεριφορά θα υπήρξαν κάποιες ενδείξεις που είτε δεν τις είδαμε είτε τις είδαμε και τις αγνοήσαμε. Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος για να είναι ένα ζωάκι επιθετικό. Δείτε τους βασικούς 7 και αντιμετωπίσετε τους κατάλληλα. Χωρίς πανικό, χωρίς τιμωρία και χωρίς αγριότητα.

 1. Οι γάτες μπορεί να γίνουν επιθετικές επειδή πονάνε

Μια βασική αιτία είναι ο πόνος. Πριν λοιπόν σκεφτούμε πώς θα τη μαλώσουμε, ας δούμε μήπως πονάει κάπου, με αποτέλεσμα να φυσάει και να ξεφυσάει νευριασμένα και να γίνεται επιθετική. Μπορεί να τη χτύπησαν σε κάποιο ευαίσθητο για αυτή σημείο ή να πονάει λόγω κάποιου προβλήματος υγείας. Παρακολουθήστε τη και αν αυτή της η συμπεριφορά συνεχίζεται, θα πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο.

 2. Ο φόβος μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα 

Μια φοβισμένη γατούλα θα αντιδράσει με την ανάλογη στάση του σώματός της. Που σημαίνει τα αυτιά πίσω, η ανάλογη ουρά και το γνωστό ξεφύσημα. Η επιθετική της συμπεριφορά δεν προέρχεται επειδή δεν σας θέλει ή δεν σας συμπαθεί, όπως κάποιοι νομίζουν, αλλά επειδή είναι στον πανικό από κάτι που τη φόβισε.

 3. Οι ορμόνες μπορεί να κάνουν μια γάτα επιθετική

Μια γάτα που δεν είναι στειρωμένη είναι πιο πιθανό να γίνει επιθετική. Οι αρσενικές μάλιστα που είναι σε οίστρο μπορεί να γίνουν επιθετικές τόσο προς τους άλλους γάτους όσο και προς εμάς. Λογικό δεν είναι; Για αυτό έχει μεγάλη σημασία το να στειρώνουμε ένα ζώο.

 4. Οι γάτες μπορεί να γίνουν επιθετικές λόγω μιας αναστάτωσής τους

Υπάρχουν φορές που οι γάτες αναστατώνονται από κάποιο γεγονός και γίνονται εκείνη την ώρα επιθετικές. Για παράδειγμα, είναι η γατούλα σας ξαπλωμένη μέσα στο σπίτι, κοντά στο παράθυρο. Και κάποια στιγμή βλέπει από έξω να περνάει από το δικό της μέρος, το δικό της βασίλειο, μια άλλη γάτα. Είναι λογικό εκείνη τη στιγμή να αντιδράσει με νεύρα.

 5. Η επιθετικότητα μιας γάτας μπορεί να προέρχεται από στρες 

Αν μια γάτα ζει σε ένα σπίτι όπου κυριαρχούν φωνές, εντάσεις και τα σχετικά, είναι λογικό να αντιδράει και αυτή ανάλογα. Όπως και τα παιδιά δηλαδή που υφίστανται λεκτική ή σωματική βία. Ή όταν υπάρχει γενικά μια ατμόσφαιρα φόβου. Υπάρχουν στιγμές που θα αντιδράσουν και αυτά επιθετικά.

 6. Μια επιθετική γάτα μπορεί να είναι έτσι λόγω κάποιου τραύματος

Δεν είναι αστείο. Το μετατραυματικό στρες υφίσταται σε πολλά ζώα. Οι εγκέφαλοί τους μοιάζουν με τους δικούς μας που σημαίνει ότι η συνεχής αγωνία για επιβίωση ή η δύσκολη ζωή στους δρόμους έχοντας να αντιμετωπίσουν αμέτρητους κινδύνους, με πρώτη την κακή συμπεριφορά των ανθρώπων, δημιουργούν τραύματα σε πολλά ζώα που δεν φεύγουν ποτέ. Αν στο ζώο μας συμβαίνει κάτι τέτοιο, και πιθανόν το γνωρίζουμε, μπορούμε να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο και να το αντιμετωπίσουμε. Πόσα ζωάκια που είχαν κακοποιηθεί από προηγούμενους ιδιοκτήτες δεν είναι συνεχώς αγχωμένα και επιθετικά, ακόμα στα νέα τους σπίτια;

7. Επιθετική συμπεριφορά σε γάτες λόγω αντίδρασης σε κάποιες χημικές ουσίες 

Αυτός είναι ο πιο σπάνιος λόγος για να γίνει επιθετική μια γάτα. Όμως, όπως οι άνθρωποι, έτσι και κάποιες γάτες μπορεί να είναι ευαίσθητες και να αντιδράει ο οργανισμός τους σε κάποιες χημικές ουσίες που μπορεί απλά να εισπνέουν. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός κτηνίατρου.

Το δια ταύτα

Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία που κάνει μια γάτα να είναι επιθετική, σίγουρα υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια. Η γλώσσα του σώματος του ζώου μαρτυράει πολλά. Για αυτό δείτε αν έχει το ζώο σας κάποιο σωματικό πρόβλημα και επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας. Αν αντιδράει γενικώς έντονα χωρίς να υπάρχει κάτι παθολογικό, οπλιστείτε με υπομονή και αγάπη και προσπαθήστε να βελτιώσετε τη συμπεριφορά της.

Πηγή


Spread the love

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here