Spread the love

Εκτυπώστε αυτήν την λίστα και κολλήστε την στο ψυγείο.

Το να δώσετε στο σκυλί σας φαγητό που τρώνε συνήθως οι άνθρωποι, μπορεί για κάποιους να μη θεωρείται τόσο κακό και να αντιμετωπίζεται ως μια έξτρα λιχουδιά στον τετράποδο φίλο, όμως αρκετές φορές αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σκυλιά δεν αντιδρούν στις τροφές όπως οι άνθρωποι.

Η Cailin Heinze, πιστοποιημένη κτηνίατρος διατροφής και βοηθός καθηγητή στο Cummings School of Veterinary Medicine στο Πανεπιστήμιο Ταφτς στο Μέντφορντ της Μασαχουσέτης, υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρόφιμα που είναι ασφαλή για τους ανθρώπους, αλλά καθόλου για τους σκύλους. Μάλιστα έφτιαξε μια λίστα με όλες εκείνες τις τροφές που απαγορεύεται να δοκιμάσει ένας σκύλος.

Εκτυπώστε την και κολλήστε την στο ψυγείο:

1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει περσίνη, μία ελαιοδιαλυτή τοξίνη που βρίσκεται σε ειδικά κύτταρα, τους ιδιοπλάστες. Η περσίνη σε χαμηλές συγκεντρώσεις είναι καλή για τον άνθρωπο, ωστόσο ακόμα και μια μικρή ποσότητα της μπορεί να φέρει εμετό ή διάρροια στον σκύλο. Οι σπόροι του αβοκάντο μπορούν επίσης να κολλήσουν και να τραυματίσουν το στομάχι ή τα έντερα του σκύλου.

2. Σταφύλια και σταφίδες

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί τα σταφύλια και οι σταφίδες είναι δηλητηριώδη για τα σκυλιά πάντως μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές, λέει η γιατρός Heinze, είναι η νεφρική ανεπάρκεια. Για μερικά σκυλιά, μία ή δύο σταφίδες μπορεί να είναι τοξικές. Εάν δείτε το σκυλί σας να τρώει μια σταφίδα ή σταφύλι, προκαλέστε εμετό το συντομότερο δυνατό και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.

3. Κρεμμύδια, σκόρδο και σχοινόπρασο

Σύμφωνα με την Heinze, τα τρία αυτά τρόφιμα είναι δηλητηριώδη για τα σκυλιά. Δεν έχει σημασία αν είναι σε σκόνη, ωμά, μαγειρεμένα ή αφυδατωμένα – όλα μπορούν να σκοτώσουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου προκαλώντας του αναιμία. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατήσετε τα σκυλιά μακριά από κήπους που περιέχουν τα παραπάνω τρόφιμα. Πάντως, μερικοί υποστηρίζουν ότι το σκόρδο είναι καλό για ένα σκυλί. Η γιατρός Heinze προτείνει να μην τους πιστεύουμε και πώς δεν υπάρχει κανένα όφελος για να το ρισκάρουμε.

4. Ξηροί καρποί Macademia

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν το λόγο αλλά ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η διάρροια, ο εμετός, αδυναμία, κατάθλιψη, μυϊκός πόνος, πρήξιμο των αρθρώσεων και οι πυρετοί που μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε έξι έως 24 ώρες από την κατάποση. Συνήθως, οι σκύλοι που δηλητηριάζονται από ξηρούς καρπούς αναρρώνουν μέσα σε μια ή δυο μέρες.

5. Σοκολάτα

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε σοκολάτα σε οποιαδήποτε από τις μορφές της. Μπορεί οι άνθρωποι να καταβροχθίζουμε τη σοκολάτα, αυτή όμως περιέχει τοξικές ουσίες που ονομάζονται μεθυλοξανθίνες και που οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές για το σκύλο. Η σοκολάτα επίσης περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θεοβρωμίνης από οποιοδήποτε άλλο προϊόν της φύσης, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα συμπτώματα της τοξικότητας από σοκολάτα περιλαμβάνουν ανησυχία, ρίγος, κρίσεις, εμετό, διάρροια, ανώμαλο καρδιακό παλμό, υπερθερμία και κώμα.

6. Αλκοόλ

Το αλκοόλ επιδρά στα σκυλιά με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει τους ανθρώπους χωρίς, όπως είναι λογικό, τα πρώτα να έχουν τις ανθρώπινες αντοχές. Το αλκοόλ περιέχει αιθανόλη, μια πολύ τοξική χημική ουσία που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό και αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας εμετό και διάρροια. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, κώμα ακόμη και θάνατο ενώ όσο μικρότερο είναι το σκυλί, τόσο χειρότερα μπορεί να είναι τα αποτελέσματά του.

7. Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα στις τσίχλες αντί για ζάχαρη. Στους σκύλους διεγείρει το πάγκρεας που εκκρίνει ινσουλίνη, καταλήγοντας σε υπογλυκαιμία, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει και σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι δυο κομμάτια τσίχλας αρκούν για να φέρουν υπογλυκαιμία σε ένα σκύλο που ζυγίζει εννέα κιλά ενώ ένα ολόκληρο πακέτο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ηπατική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης γίνονται εμφανή μέσα σε μισή ή μία ώρα και περιλαμβάνουν αδυναμία, κατάρρευση και κρίσεις. Η αντιμετώπιση είναι ξανά η πλύση στομάχου.

8. Καφεΐνη

Η καφεΐνη, ανεξάρτητα από το προϊόν από το οποίο εκλαμβάνεται (όπως καφές, σόδα, ενεργειακά ποτά, τσάι) μπορεί να σκοτώσει το σκυλί σας αφού είναι το ίδιο βλαπτική για με τη σοκολάτα. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και του κεντρικού νευρικού συστήματος ενώ τα συμπτώματα ξεκινούν με αεικινησία, υπερδραστηριότητα και εμετό και στη συνέχεια ακολουθεί η αδυναμία, ο αυξημένος καρδιακός παλμός, το ρίγος και οι σπασμοί.

Πηγή


Spread the love

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here